Dnes vyvrcholí aliančný týždeň modlitieb evanjelikálnych cirkví

19.01.2014 Bratislava

Bratislava 19. januára (TASR) - V rámci Svetového týždňa modlitieb Evanjelickej aliancie sa počas uplynulého týždňa konali na Slovensku, podobne ako v iných krajinách, spoločné modlitby veriacich rôznych kresťanských cirkví za mier a pokoj vo svete a za potreby jednotlivých zúčastnených krajín. Hlavná téma aliančného týždňa modlitieb bola "Mať iného ducha".

V Bratislave sa uskutočnili modlitebné stretnutia veriacich siedmich cirkví - Reformovanej kresťanskej cirkvi, Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV), Kresťanských zborov, Cirkvi bratskej, Bratskej jednoty baptistov, Evanjelickej cirkvi metodistickej a Cirkvi adventistov siedmeho dňa.

Otvárací modlitbový večer sa konal 12. januára v chráme Reformovanej kresťanskej cirkvi (kalvínskej) na Námestí SNP a dnes aliančný týždeň modlitieb vyvrcholí stretnutím v evanjelickom Novom kostole na Legionárskej ulici (o 17.00 h).

Veriaci sa modlili za pokoj vo svete, za krajiny postihnuté prírodnými katastrofami, nepokojmi a vojnami, za ukončenie hospodárskej krízy vo svete. V rámci modlitieb za Slovensko prosili za pokoj medzi politikmi, stranami a národnosťami v SR, za parlament, vládu a prezidenta, za primátorov a starostov, za školstvo, zdravotníctvo, súdnictvo, za riešenie sociálnych problémov, za dôchodcov, chorých, nezamestnaných, deti a mládež doma i vo svete, za morálku, spravodlivosť, za zdravé rodiny. Nechýbali ani modlitby za voľby prezidenta, samosprávy a parlamentu EÚ.

Evanjelická aliancia organizuje aliančný týždeň modlitieb už vyše 160 rokov vo viac ako sto štátoch. Témy modlitieb pripravuje každý rok evanjelická aliancia inej krajiny, tentoraz to boli pracovníci Českej evanjelickej aliancie.

Na Svetový týždeň modlitieb Evanjelickej aliancie, ktorý sa dnes končí, nadväzuje ďalšie významné celosvetové podujatie, a to ekumenický Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov. Koná sa od 18. do 25. januára. Na spoločných bohoslužbách a modlitbách sa stretávajú veriaci Rímskokatolíckej a Gréckokatolíckej cirkvi, Pravoslávnej cirkvi, Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania, Cirkvi bratskej, Reformovanej kresťanskej cirkvi a ďalších. 
 

Vyberte región